Чип тунинг и тайните, стоящи зад него

SpeedBarBig“Tunung” в превод от английски означава настройка или регулировка. В страни като Германия, Италия, Великобритания, USA и други Chip-tuning се явява популярен вид тунинг  вече повече от 10 години.

Особеност на  тунинга се явява в това, че изменението характеристиките на мотора като мощност, въртящ момент, ограничение на максималните обороти и максималната скорост се постига без каквито и да било механически преработки. Единственото условие колата да има електронен блок за управление (ECU – engine control unit) които може да се подаде на доработка.

ECU и ползите от него

ECU основно се състои от един или повече малки микрокомпютъра, които отговарят за регулирането на двигателя. Микрокомпютърът управлява програма, която е записана в паметта (EPROM/Flash). ECU е отговорно за управлението и контрола на целия двигател, проверява, управлява и настройва всички важни функции на колата/двигателя. Това е в съответствие със зависимостта на товара на двигателя от оборотите и заобикалящите го условия (външна температура, плътност на въздуха и температура на двигателя…). Всичко това е възможно благодарение на информацията, получавана от множество сензори, които са способни да измерват налягане, температура, обороти, скорост и количество на въздуха с много висока точност. След това ECU прочита предварително запаметените стойности на горивната смес, запалването, налягането, ламда сондата и т.н…По този начин през цялото време се изчислява оптималният момент на запалване, оптималното количество на гориво в комбинация с необходимото налягане.

Цялата тази информация е оптимизирана в процеса на Чиптунинг. Това означава, че параметрите на горивната смес и налягането се измерват в целия диапазон на обороти на двигателя, преизчисляват се и се оптимизира характеристиката натоварване на двигателя/обороти в най-малките й детайли. Това става по такъв начин, че достигането на максимална мощност и въртящ момент е възможно без да се скъсява живота на двигателя и се достига максималната възможна икономия на гориво. В съответствие с това се постига забележимо увеличаване на мощността и по-голям въртящ момент. Подобрението на мощността и въртящия момент е осъществимо с 20-30% при турбо двигателите и с 8-12% при двигателите  с нормално впръскване на горивото, което е причина за осезаемо подобрение на ускорението, пъргавината и максималната скорост. Двигателят ще бъде по-пъргав и мощен, а времето му на живот ще бъде съгласно сервизното предписание.

Най-важните функции, които се оптимизират в процеса на чиптунинга:

  • Контрол на запалването – за да се използва горивото по ефективен начин важно е да се изчислява през цялото време най-добрия възможен момент на запалване в зависимост от обороти, товар, температура и други контролирани сигнали При дизеловите двигатели – оптималното налягане на впръсканото гориво.
  • Контрол на инжекциона – във връзка с наличното количество от въздух, обороти, товар и други колективни фактори, електрониката изчислява необходимото време за запалване и количеството на горивната смес. Това осигурява намаляването на консумацията на гориво, намаляването на вредните емисии и увеличаване на мощността на двигателя.
  • Контрол на налягането – при турбо двигателите, допълнително се изчислява налягането, за да нарасне ползата от по-горе обяснените изчисления.

Как влияе chip-tuning на различните видове двигатели?

Атмосферни двигатели. Практиката показва, че при тях  увеличаването на мощността и въртящия момент е в рамките на 5-10%. Това се отнася с еднаква сила както за бензиновите така и за дизеловите двигатели.

Турбинни двигатели. Този тип двигатели турбините позволяват нагнетяване на по голямо количество горивна смес, от там и постигане на по голяма мощност. В случая мощността и въртящия момент може да се повиши с 20-25%.

Ресурса на двигателя след Chip-tuning е един от най често задаваните въпроси. Противниците на тунинга са на мнение, че с увеличаването на мощността се намалява ресурса на двигателя и води до по интензивното му износване. Основно износването на двигателя зависи от  “зад кормилното устройство” (шофьора). Работата е в това, че всеки човек има свои стил на каране.  Ако водача познава само две положения на педала на газта то неговия двигател ще се износи еднакво бързо както с тунинг така и без него.  Работата е там, че ако водача използва рационално прелестите на Chip-tuning то ресурса на двигателя не би се различавал от стандартния.

Положителни страни на chip-tuning

На първо място ще кажа че удоволствието от карането е несравнимо. Това е все едно, си в нова по мощна кола.

По високите скоростни характеристики облекчават процеса на управление в града.

На път с интензивно движение позволява по голяма възможност за рязко ускорение което води и до по лесно изпреварване.

Води винаги до намален разход на гориво колкото и странно да звучи това.

 

Чиптунинг Варна

Варна, кв. Чайка, Базар "Дунав", до бл. 45
тел.: 359 (0) 52 300 441; 359 (0) 52 300 442
GSM: 088 8 613 888